Ще прилагат краткосрочни мерки за кръстовището на пътя Хасково – Димитровград

Има ли логика да се въвеждат, вместо направо да започне изграждането на кръгово кръстовище?

контакти

В следващите месеци ще се приложат краткосрочни мерки, с които ще се осигури безопасното движение на гражданите. Това, след наше запитване, отговориха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за кръстовището между бирената фабрика и новите магазини на пътя Хасково – Димитровград.

Изпратените въпроси бяха във връзка с прекратената обществената поръчка, обявена от Областното пътно управление (ОПУ), за изграждане на светофарна уредба на посоченото кръстовище, по решение на председателя на АПИ инж. Ясен Йорданов. Формалният повод – издаденото от директора на ОПУ решение за откриването на процедурата е в противоречие с разпоредба от Закона за обществените поръчки и при липса на правомощия за това.

Въпросите към АПИ бяха следните:

Планира ли се да бъде обявявана нова обществена поръчка за проектиране и изграждане на светофарна уредба на посоченото кръстовище и откъде ще са средствата? В този ред на мисли – продължава ли да е в сила становището, че първо ще се изгради светофар, с който ще се регулира трафикът, докато бъде изградено кръгово кръстовище? Или светофар няма да бъде изграждан, а ще се премине към изграждане на кръгово кръстовище? Откъде ще бъдат осигурени средства за кръгово кръстовище, независимо дали ще има или няма да има светофар преди това?

От Агенцията пристигна отговор, в който се казва:

С оглед мерките, които трябва да се предприемат в краткосрочен план за повишаване на безопасността на движение при кръстовището при км 287+735 на път I-5 Димитровград – Хасково, на 18 януари 2024 г. АПИ изиска становище от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Въз основа и на него ще се прецизира най-подходящият подход за промяна в постоянната организация на движение в кръстовището, така че да се осигурят безопасни условия на преминаване през участъка до изграждането на кръгово кръстовище.

Инвестиционната програма на АПИ за периода 2023-2026 г. предвижда изграждането на кръгово кръстовище на републикански път I-5 Хасково – Димитровград при км 287+735. Предвид времеемките процедури, които следва да се изпълнят за реализирането му и за регулиране на движението, повишаване на безопасността и ограничаване на предпоставките за пътни инциденти, в следващите месеци ще се приложат краткосрочни мерки, с които ще се осигури безопасното движение на гражданите.

Какви ще са тези краткосрочни мерки не се посочва, но можем обосновано да предположим, както и за мотивите. Първо, най-вероятно в АПИ или МРРБ са „загрели“, че не е оправдано да се дават 450 хил. лева за светофар, колкото бе определено в поръчката, и след това да се заделят средства за кръгово, както и заради очаквани тапи от коли, през летните месеци. И са намерили формален повод за прекратяването на поръчката. Възможно е да бъдат монтирани мантинели, какъвто бе един от коментираните варианти, наред със светофар, още преди няколко месеца на заседание на Областната комисия по безопасност по пътищата.

Откъде ще са средствата е следващ въпрос, заслужаващ внимание. По прекратената обществена поръчка за светофара бе посочено, че ще са от държавния бюджет, по програма „Основен ремонт“ на възложителя ОПУ. Същото питане е и по отношение на краткосрочните мерки. От друга страна, позицията на инвеститора „Практикер Ритейл“, чиито магазини са на пътя Хасково – Димитровград, е, че са готови да предприемат всички необходими действия по финансирането и изграждането на кръговото кръстовище. В позицията обаче, оповестена преди прекратяването на поръчката, бе допълнено, че проектът за изграждане на кръстовище със светофарна уредба е временно решение, подобряващо безопасността на движение на пътя до реализация на кръгово кръстовище, което е наш основен приоритет.

И така, има ли логика да се въвеждат краткосрочни мерки? Не е ли по-адекватно направо, когато стане възможно, да започне изграждането на кръгово кръстовище? Да предположим, че е сложен светофар или мантинела, или… За периода, в който светофарът или мантинелата бъдат премахнати, за да започне изграждането на кръгово кръстовище, как ще се регулира движението? И няма ли, в този случай, за този период да се стигне пак до същото положение с движението, както сега? Ще видим какво ще последва. Допускането е, че светофар няма да има, вероятно ще е с мантинела, като по-евтин вариант, както и за предотвратяване на инциденти, но пътните експерти имат думата. Към момента е ясно, че до 2026 г. трябва да бъде изградено или да започне изграждането на кръгово кръстовище, поне на теория.

Имаше ли някой интерес от забавянето и защо се стигна до него? Още в края на 2022 г. стана ясно намерението за реконструкция на съществуващото в района триклонно кръстовище в кръгово. Броени дни по-късно Общинският съвет даде разрешение за изграждане…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук