Ще има ли рециклиращо предприятие в Бряст? Кметът Иво Димов: Ако хората са против – не

Колко от вас знаят, че в землището на село Бряст предстои обособяване на площадка за извършване на дейности по третиране и рециклиране на отпадъци от пластмаса? Колко от вас са съгласни това да се случи? Тези въпроси, в социалната мрежа, задава Диян Дяков, с уточнението, че с писмо до РИОСВ на 22 юли миналата година кметството уведомява, че е осигурен обществен достъп до информацията и в изтеклия 14 дневен срок няма постъпили становища.

Темата, пред кмета Иво Димов, бе поставена от общинския съветник Пламен Панев на заседанието на ОбС, през февруари тази година. Той поясни, че миналата година е имало инвестиционно намерение, за обособяване на площадка за рециклиране и преработка на пластмасови отпадъци, между димитровградските села Бряст и Здравец. РИОСВ констатирала, че няма необходимост да се прави Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Същевременно, хората от няколко села са се подписали, против този проект.

Кметът Иво Димов отговори, тогава, че фирмата е поискала изготвяне на Подробен устройствен план /ПУП/, след което Общината е попитала какво точно ще представлява инвестиционното намерение, ще има ли изгаряне, опасност за населението… Отговор не е последвал и заповед за промяна на терена не е издавана. Съответно, за да стартира цялата процедура, има куп условности, включително одобряване на технически проект, даване на строително разрешение. Към този момент няма абсолютно никакви основания за притеснения… Този проект няма да бъде реализиран, подчерта преди няколко месеца кметът.

Категорично, няма никаква промяна от това, което съм казал последно, потърсен за коментар днес, заяви Иво Димов, който междувременно сключи договори с домоуправителите на спечелилите три проектни предложения от конкурса за „Озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки”.

Нито има строително разрешение, нито одобрен проект. На предизборна среща в Бряст заявих, ще го повторя пак – дори един човек да има несъгласен, този проект няма как да се реализира. Нищо не е дала Общината и няма да даде, ако хората, които живеят в тези села, са против. Те няма от какво да се притесняват. Към момента няма никаква промяна на обстоятелствата, каза още градоначалникът.

На 23 юли 2019 г. РИОСВ решава да не се извършва ОВОС за инвестиционното предложение, с възложител старозагорска фирма. Дейността ще се прави на площ от 22 417 кв. м. На площадката ще се извършва временно съхранение, предварително третиране и рециклиране на отпадъци от пластмаса, както и каучук и други отпадъци. Предвидено е да се преработват 75 тона отпадъци от пластмаса за денонощие, както е записано в документите – тук и тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук