Ще има ли комфорт ГЕРБ в следващия Общински съвет?

контакти

Ще има ли комфорт ГЕРБ в следващия Общински съвет на Димитровград? В него сесийната група на партията ще разполагат с 15 съветника, от общо 33 – колкото е максималният му състав.

Решенията на Общинския съвет се вземат с мнозинство повече от половината от присъстващите съветници. Да приемем, че на заседанието присъстват всички 33, изключвайки случаите, при които един или повече съветника отсъстват. Разделено наполовина е 16.5, което означава, че са необходими 17 гласа, за да мине конкретно решение.

Ще успее ли групата на ГЕРБ да осигури тези два гласа? Още 5 са формациите, разпределящи си останалите места в ОбС – „Движение заедно за промяна“ – 8, БСП – 5, БДЦ – 2, „Демократична България – Обединение“ – 2, „Воля“ – 1.

Да разгледаме, на първо място, БДЦ. Юлиян Семерджиев, който бе и зам.-председател на ОбС, в по-голяма степен подкрепяше предложените от мнозинството решения, за разлика от колежката си Донка Велчева. ГЕРБ обаче подкрепи кандидата на формацията за село Крепост и това може да има отражение при бъдещи гласувания. Все пак, има една въпросителна, свързана с административно дело, за обжалване на изборния резултат. Изключвайки това, сякаш, двата гласа на БДЦ изглеждат сигурни, доколкото може да се твърди подобно нещо.

Как ще гласуват представителите на„Движение заедно за промяна“ /доскоро „Да за Димитровград“/? Нашата група бе единствената опозиционна формация в местния парламент, сподели преди кампанията лидерът й Стефан Димитров. Съветниците от групата предстои да кажат какви ще бъдат бъдещите им намерения, но съдейки от предходни периоди, ГЕРБ, по-скоро, не може да разчита на тях. Но трябва да се изчака, за да се видят реалностите, защото в редиците на коалицията има нови имена.

Разбира се, всички са на принципното мнение, че „ако предлаганите решения са за благото на димитровградчани…“

От БСП заявиха, че ще се придържат към всички приоритети, залегнали в предизборната им програма. Интересно е, че при социалистите само Тодор Тодоров бе в предходния мандат. Другите са различни, а завръщане прави Сашо Спасов, който в по-предходния мандат бе част от сесийната група на БСП. В така създалата се ситуация, трудно може да се прецени доколко ГЕРБ ще може да разчита на „червени“ гласове, но при определени условия, това по-скоро ще бъде факт.

Не е ясно как ще гласуват двамата в „Демократична България“. До предходния мандат представителят на формацията Катя Панева бе част от „Да за Димитровград“, но сега се яви на изборите отделно и предстои да се проследи каква линия ще подкрепя.

Не е ясно и каква политика ще следва съветникът на „Воля“. На национално ниво, формацията, по-скоро, подкрепя ГЕРБ. Ще видим дали това ще рефлектира на местно.

Ще бъда отворен и ще подкрепям всяко едно предложение, което е в интерес на развитието на Димитровград, заяви новоизбраният кмет Иво Димов и общински ръководител на ГЕРБ. С тези си думи той отваря възможността за диалог.

Изводът е, че ГЕРБ ще има комфорт. Няма да е такъв, като в предходния мандат, когато съветниците на партията бяха 17. По-малкият брой съветници обаче може да се окаже здравословен. Ситуацията ще изисква повече обяснения и убеждаване на опонентите. Това би трябвало да създава по-качествени решения за Димитровград, без да поставя ГЕРБ в неизгодна позиция, но времето ще покаже.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук