ЩЕ ИМА ЛИ ДИМИТРОВГРАД ОБЩЕСТВЕН ПОСРЕДНИК?

контакти

[quote]ОбС КАЗВА „ДА“ ЗА ОМБУДСМАН ПРЕДИ 9 ГОДИНИ. ТАКЪВ НЕ Е ИЗБРАН ДО ДНЕС[/quote]

Ще има ли Димитровград местен обществен посредник, т. нар. омбудсман? Отговорът е, че отдавна такъв е трябвало да бъде избран. Но, било заради незаинтересованост, било заради политически игри, било заради незрялост на идеята, такъв няма до днес.

Преди близо 9 години Общинският съвет заседава по предложение на тогавашния председател Николай Колев, в мандат 2003 – 2007 г., за учредяване на институцията „Омбудсман”.

В навечерието сме на 60-годишнината на Димитровград. Като отговорни пред гражданите общински съветници, трябва да потърсим и намерим най-ефективните механизми за гарантиране на техните човешки и граждански права. Предлагам ви да приложим един от най-демократичните принципи – въвеждането на институцията обществен посредник, омбудсман, пише в доводите Колев.

[pullquote_left]ОБЯВЕН Е КОНКУРС, НEПРОВЕДЕН ДО ДЕН ДНЕШЕН[/pullquote_left]

Решението е положително. Общинският съвет, на заседанието си през юли месец 2007 г., учредява институцията. Утвърждава се Правилник за организацията и дейността на обществения посредник. Обявява се конкурс, с изисквания към кандидатите, срок за подаване на документите, описват се етапи. Избира се и 5-членна комисия за избора. Но всичко затихва още преди да е започнало. Нито конкурс се е провел, нито кандидати са се явили.

Възлага на председателя на Общински съвет Димитровград да организира изпълнението, е записано в докладната, отпреди три мандата. И макар решението за омбудсмана да не е изпълнено, то все още е в сила. В сила е, защото няма друго решение, което да го изменя или отхвърля.

[pullquote_right]ОМБУДСМАНЪТ Е ИЗЛИШЕН, СМЯТА ВЛАСТТА[/pullquote_right]

Смятам, че ако ОбС и съветниците си вършат работата, омбудсманът е излишен. Създаването му в структурата на администрацията ще води до сериозни разходи, без ясен ефект. Оправдано ли е да раздуваме администрацията и да даваме 1000 лв. заплата за нещо, което може и да не проработи? Омбудсманът ще е подчинен на кмета, който ще му се явява работодател. И когато възникне проблем, той само ще препраща казуса на прокуратурата, защото там производството е безплатно, коментира в интервю за местно издание сегашният председател на ОбС Гергана Кръстева. Според нея, средствата за един обществен защитник могат да отидат за инвалиди или психично болни, например.

Общественият защитник не просто наблюдава дейността на управляващите. Той е и възпиращ фактор срещу злоупотреби с власт, корупция, произвол и накърняване на човешките и граждански права и свободи. В редица общини, където такава институция бе учредена, се доказа, че намесата й действително може да допринесе за повишаване ефективността на местното самоуправление, допълва в доводите си Николай Колев.

В правилника за обществения посредник, приложен към докладната от 2007 г., е записано, че омбудсманът е независим и се подчинява само на Конституцията, българското законодателство и ратифицираните международни договори. Кметът на Общината трябва да му осигури подходящи помещения, с възможност за постоянен и неограничен достъп на гражданите до него, както и оборудване. Цялостното му осигуряване – финанси, техника, издръжка, включително сътрудници, се поемат от общинския бюджет.

Общински съвет избира обществения посредник, с мнозинство от 2/3, за период от 5 години и за не повече от два последователни мандата, е записано още в правилника. Пред ОбС той представя анализ, по жалби, сигнали, становища. Представя и годишен отчет за дейността си.

През предходния мандат в БСП е било обсъждано предложение въпросът с местния омбудсман да бъде повдигнат повторно на сесия. То обаче не намира подкрепа. Дали в сегашния мандат ще се намерят съветници, които да сметнат, че отново трябва да занимаят колегите си с тази институция? Защото трябва да бъде отговорено – ще ли има или няма да има посредник на обществото в Димитровград.

Историята с омбудсмана поставя още един въпрос. Привидно, той няма общо с темата, но е пряко свързан с нея. Става дума за решенията, взети от Общинския съвет, които не са изпълнени. Един Господ знае колко са те. Със сигурност, не са малко. И ако част от решенията се вземат просто за спорта, за какво говорим тогава?!

[quote]ПОСРЕДНИЦИ ИМА В ЕДВА 11 ОБЩИНИ[/quote]

Да се върнем отново при обществения посредник. В България институцията е въведена със Закон за обмудсмана през май 2003 г. и влиза в сила от началото на следващата година. Далеч преди това, още през 1997 г., практиката е изпитана в България, в  няколко пилотни общини. Колко са в момента тези, в които има местни омбудсмани, не е отразено на официалната страница на Омбудсмана на Република България.

Такива има в едва 11 общини, от общо 265, стана ясно от изказване в медийното пространство на българския омбудсман Мая Манолова. Тя акцентира, че е разработила примерен правилник, който да подпомага кметове и общински съвети.

Практиката ми през първите 3 месеца, откакто съм на тази позиция, показва, че там където има местни омбудсмани, те са изключително полезни и на гражданите, и на местната власт. От една страна  възпират администрацията от своеволия и безобразия, от друга, чуват гражданите и помагат, с намесата си, за решаване на наболели за хората проблеми, заявява Манолова.

tivibearings ban

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук