ЩЕ ИМА ЛИ ДЕПУТАТ ОТ ДИМИТРОВГРАД?

контакти

Преди да бъдат ясни резултатите от вота на 12 май, проучванията на социолозите сочат, че ГЕРБ и БСП водят борба за спечелване на изборите. Президентът на Република България е длъжен да даде мандат за съставяне на правителство на получилата най-много гласове партия или коалиция. Като става дума за депутат от Димитровград, шанс за това имат Владимир Митрушев от ГЕРБ и Жара Пенева от БСП, заемащи четвъртите места в листите. И, ако някои смятат, че при ситуацията на тези избори, за разлика от предишните, четвъртият няма шанс,  реалността би могла да ги опровергае. Разбира се, ако един от конкурентите не само спечели изборите но успее да състави и правителство.

При социалистите водачът на листата Драгомир Стойнев почти сигурно ще бъде министър. Ако избраните депутати са двама, значи, третият влиза автоматично. По хипотеза, човек от челото може да заеме мястото на областен управител. Ако е от тройката, Пенева също влиза. Или пък, отново хипотетично – сяда на губернаторския стол… Което би било успех за Димитровград, тъй като след Ангел Найденов градът не е давал Първи в областта.

Ситуацията при ГЕРБ следва същата логика при спечелване на изборите и съставяне на правителство. Делян Добрев беше, вероятно и ще бъде министър…

Да си припомним накратко какво се случи на парламентарните избори през 2009 г. Тогава Иво Димов бе на четвърто място в листата и, поради високата подкрепа за ГЕРБ, директно влезе в парламента. Впоследствие стана кмет, което прати Катя Чалъкова в парламента. Тя бе на седмо място в листата, но поради стечението на обстоятелствата зае банката на Димов. Така, макар не по едно и също време, Димитровград имаше двама представители в 41-то Народно събрание. Ще има ли поне един сега, предстои да разберем скоро…

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук