Ще запазят ли стола на Апостол Карамитев в димитровградския театър?

Каква ще е съдбата и на останалите, дарени от софийския Народен театър?

контакти

Ще бъде ли запазен символично столът на Апостол Карамитев в театъра в Димитровград, чието име носи? Този въпрос възникна, след извършването на сегашния основен ремонт.

Преди ообновяването на сградата той се намираше на първи ред, на място №13, което кореспондираше с театралните награди „Любимец 13“. То не се пускаше в продажба и стоеше празно, за да бъде големият актьор духом с публиката и като вид уважение към патрона на димитровградския театър. Там имаше табелка и лента, поставена на 17 октомври 2016 г. На тази дата е рождението на Апостол Карамитев…

Посоченият стол бе част от старите, които Народният театър в София дарява на театъра в Димитровград преди около 70 години. Те са част от емоционалната памет. На тях са стояли Иван Вазов, цар Борис III и много други бележити личности и наши предци. Направени са от специален австрийски дъб, а дъговидните им облегалки помагат много за акустиката…

Много хора ме питат за старите столове, които са емблематични. Те не отговарят на съвременните изисквания, като например, да са с негорим плат, амортизирани са и нямаше как да ги оставим. Независимо от сантименталната им стойност, трудно е да бъдат въведени в употреба. Прибрали сме ги на съхранение и е въпрос на допълнително решение как ще процедираме с тях, коментира кметът на Димитровград Иво Димов.

Той допълни, че част от столовете са в окаяно състояние и се изисква сериозен финансов ресурс за реставрация. Все пак, обмисля се такава да бъде направена, ако цената за това не е прекалено висока. Възможно е, както и преди време бе споделено, да бъдат предоставени на някое читалище или на друго място. Общината, например, предвижда ремонт на залата на Клуба на дейците на културата и в аванс се обсъжда възможността част от тях да бъдат монтирани там.

На въпроса дали ще бъде запазен символично столът на Апостол Карамитев, кметът Иво Димов заяви, че една от идеите е два или три стола от старите да бъдат реставрирани и да бъдат обособени в някои от кътовете на театъра. Това обаче са част от детайлите, които ще се решават.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук