Ще дойде ли опасен грип?

Може ли да дойде много опасен грип? Този въпрос към вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова отправи в сутрешния блок на БНТ водещата Христина Христова.

Навлизаме в сезона на грипа. Истината е, че цялото земно кълбо пропусна един сезон… Грипът не е изчезнал и винаги може да се завърне. Експертите се притесняват от точно това прескачане на един сезон, което повдига въпроса дали нашата имунна система продължава да помни грипния вирус достатъчно добре, коментира проф. Радостина Александрова.

По думите й, заедно с грипа намалял е и респираторният синцитиален вирус, а тези два вируса се разпространяват абсолютно едновременно, даже пикът им е по едно и също време – през зимните месеци.

Грипът може да се завърне и ние трябва да бъдем подготвени, още повече, че съвместната инфекция между ковид и грип също не е изключена, каза още проф. Александрова.

В студиото тя коментира публикации, според които най-добра защита имат хората, които са се срещнали с вируса и след това са се ваксинирали. Изследванията са категорични, че поставянето на ваксина след преболедуване наистина доста повишава защитата“, каза вирусологът. Според проф. Александрова е добре това да стане, когато след прекаран ковид са минали 6, 8 месеца, година. И допълни, че ваксините предотвратят тежкото протичане на вируса, но те са едната страна на монетата, другата са мерките и спазването им.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук