ЩЕ ГИ МАХНАТ ЛИ?

[quote]ЩЕ НАДДЕЛЕЕ ЛИ ЛУДОСТТА, ЧУДЯТ СЕ ГРАЖДАНИ[/quote]

От публични места ще трябва да бъдат премахвани всички лозунги, снимки, знаци, предмети и паметници, напомнящи за комунизма. Те могат да останат само в музеите. Забраната важи и за свързаните с БКП ръководни функционери. Това реши парламентът, с приетия на първо четене, законопроект за промяна на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Макар предложението все още да не е утвърдено,  развълнува голяма част от обществото. Ще надделее ли лудостта, питат се някои… Това е част от историята, коментират хора в социалните мрежи. Такъв ли трябва да е дневният ред на отиващото си Народно събрание?!

pametnikdgrИ, все пак, ще ги махнат ли? Отговорът на въпроса би бил по-ясен, след окончателното решение на народните избраници.

В Димитровград, например, на централния площад има символи на комунизма. Ротондата на зала „Гроссето“ – на нея са монтирани елементи от историята на България. Отбелязан творчески е и периодът попадащ под ударите на новия законопроект. Виждат се сърп и чук, символно представена е победната на социализма на 9 септември 1944 година, затвърдена с оръжие в ръка…

Ако се наложи премахването на тези символи, означава ли, че мястото ще остане празно пространство? Да показва друг момент от историята на страната – днешния. Ако пък бъде запълнено, с какво ще е? Може би, с нещо по-удобно за пренаписвачите на историята.

Друго място за зачертаване в Димитровград е бригадирски паметник близо до светофарите на бул. „Трети март“. В камъка са изсечени петолъчки и кирка. Надпис уточнява, че на 22 юни 1947 г. в местността пристигат първите 1000 бригадири, поставили началото на новия град… Паметникът няма да има място там, минат ли новите промени.

Подобни символи ще се намерят на още места в Димитровград. Има ги и другаде – в градове, села… Къде ще отидат всички. И за чия сметка ще са разходите по премахването? За сметка на данъкоплатците, разбира се, но това законопроектът не уточнява.

rabotniches_delo12wДа не говорим за облеклата със символи на отминалото време, които ще са забранени по улиците. А снимките? В онлайн пространството, което е публично, има изобилие от кадри, запечатали предишния строй и символите му. Мнозина и днес качват спомени от младостта си на такива места. Ще се наложи ли изтриването им? Би трябвало. Можем да продължим с книгите в библиотеките, вестниците…Те, сигурно трябва да бъдат изгорени или заключени в хранилища, да не пипа повече човешка ръка.

Периодът от 9 септември 1944 г. до 10 ноември ще се изучава в учебниците, реши още парламентът. Сякаш, досега не е било така. Интересно, как бъдещите ученици ще се запознават със символите на комунизма. Може би, само описателно…  olea-625-50 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук