Ще водят регистър на зависими от хазарт, забраняват им да залагат

16 са сайтовете за онлайн залози с лиценз, спрените платформи – 130

От 12 декември Националната агенция за приходите (НАП) възобновява воденето и предоставянето на достъп до регистър на уязвими лица, съобщават от Приходната агенция.

Всяко лице, което смята, че има проблем с хазарта, както и лицата, чието социално положение и/или равнище на доходи може да ги направи по-податливи към участие в хазартни игри и развиване на хазартна зависимост, могат да се впишат в „Регистър на уязвимите лица“ (създаден на основание чл. 10г. от Закона за хазарта), с цел забрана или недопускането им до участие в хазартни игри.

Регистърът не е публичен. Достъп до данните в него имат единствено длъжностни лица, определени от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, както и служители, определени от организаторите на хазартните игри.

Вписването в Регистъра става след попълване и подаване на Искане до изпълнителния директор на НАП за вписване/заличаване в регистъра от лицето или от негов законен представител.

В искането за вписване може да се посочи период, за който да се извърши то, който не може да бъде по-кратък от две години. Заличаването се извършва по искане на вписаното лице чрез попълване и подаване на ново Искане до изпълнителния директор от споменатия вече образец или когато е изтекъл посоченият в него срок за вписване, а ако не е посочен – след изтичането на две години от вписването, посочват от НАП.

Оттам уточняват още, че Приходната агенция е регистрирала 16 сайта за онлайн залози, като за последната година те са 10, а до 2021 г. са били едва 6. Спрените хазартни платформи заради липсата на лиценз са над 130, като пълният списък, както и този с регламентираните сайтове за онлайн залагания, са публикувани в официалната страница на НАП и се актуализират своевременно. Препоръчва се на потребителите преди да започнат за залагат да проверят дали платформата има лиценз или не.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук