Шофьор и пътници крият злато в джобове, багаж и бельо на границата

Шофьор и пътници са хванати със злато в джобовете, в линия багаж и бельото, след три проверки, при които са задържани над 2.6 кг бижута и накити, съобщават от Агенция Митници.

При един от случаите, на 15 декември около 22 часа на митническия пункт товарен микробус с турска регистрация влиза в страната от Турция, на път за Германия. Водачът – турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока. При проверката на микробуса не са констатирани нарушения, но при линия преглед на шофьора, в джобовете на якето му са открити 3 пакета с 242 бижутерийни изделия – гривни, пръстени, медальони, колиета, обеци, всички от жълт метал.

Според експертизата, накитите са от 14 и 22-каратово злато и са с общо тегло 1840.30 грама, на стойност 192 692 лева. Те са задържани, като по случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Водачът е привлечен към наказателна отговорност. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“, както и „Забрана за напускане пределите на Република България”.

Съответно, на 13 и 14 декември, при проверки на два леки автомобила с българска регистрация, влизащи в страната от Турция, митническите служители са открили над 840 грама златни бижута, укрити в личния багаж и в бельото на петима пътници. Според експертизата на вещото лице, накитите са на обща стойност 78 312 лева. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук