Шест жалби преди старта на изборния ден

контакти

Шест жалби са регистрирани в Районната избирателна комисия (РИК) – Хасково преди старта на парламентарните избори на 2 април в 29-ти Многомандатен избирателен район (МИР). Две от тях са приети за основателни, три – за неоснователни, една е оставена без разглеждане.

Първата – основателна, е от 17 март, подадена от хасковлията Константин Костадинов, че на спирката пред Младежки дом в областния град е залепен предизборен плакат на една от партиите, участващи във вота, като призива използва реч на омраза и насилие. РИК счете, че текстът не следва да се счита като накърняващ добрите нрави, но сигналът е основателен поради друго – не е поставен на определено със заповед място, поради което разпорежда премахване на плакатите от спирката.

Втората – основателна, е от 1 април, подадена от Янка Петрова, също за агитационни материали, този път на кладенец на ул. „Елин Пелин“ в хасковския кв. „Болярово“. Като прие, че материалите са поставени на общодостъпно място, което не е посочено в заповедта за местата, РИК разпореди премахването им.

Оставена без разглеждане, като недопустима, е постъпила на 31 март жалба от Венко М. Павлов, с оплакване, че от съответната партия на Венко М. Павлов и на членове на неговото семейство били некоректно използвани личните данни, които с „лека ръка“ били вписвани и заличавани от списъците за парламентарните избори на Община Димитровград. В жалбата се твърди още, че областният координатор на партията Лозко Лозев заявил на членове на семейството на Венко М. Павлов, че личните им данни ще бъдат премахнати заради жалбоподателя Венко М. Павлов, поради неясни за него самия критерии и причини… РИК счете, че няма правомощия по Изборния кодекс да се произнася по въпроси, свързани с обработката, съхраняването и защитата на лични данни от страна на политически партии и коалиции в настоящия изборен процес. Жалбата вероятно се отнася до решение № 153 на РИК от 28 март за назначения на Анабела Павлова и Венко В. Павлов в съставите на секционни комисии в Димитровград, до решение № 173 от 29 март за освобождаване на Анабела Павлова и др.

Четвъртата е подадена на 27 март от Стойчо Грудев от Маджарово, че на дръвчета, електрически стълбове, както и на частни сгради са използвани като място за агитация, без да е било поискано разрешение от собствениците им. Освен това, че кметът на общината не ползвал правомерно властта си… РИК реши, че подадените сигнали са неоснователни.

Две жалби е подал Тодор Ташев на 1 април, приети за неоснователни. Едната е за липса на обособени места за гласуване в ОУ „Алеко Константинов“ в Димитровград. РИК посочва, че няма изричен регламент какви са техническите характеристики на определено „заграждение“ то да бъде квалифицирано като „тъмна стаичка“ или „параван“. Единственото изискване е да се запази тайната на вота, като в жалбата няма твърдение това да е нарушено. Следващата жалба на Ташев е за констатирано наличие на имена в списъци на упълномощени представители на партия. По нея РИК посочва, че няма данни и не се следи за служебното положение на заявените за регистриране упълномощени представители на регистрираните партии и коалиции…

Очаквайте още актуална информация в изборния ден, който стартира нормално в област Хасково, като в началото в няколко секции в региона машини не са сработили и там ще се гласува с бюлетини. Има информация, че са постъпили още една-две жалби, които би трябвало да бъдат регистрирани, че паравани са като тъмни стаички…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук