ШЕСТ ДНИ ТАНЦЬОРИ ОТ ДИМИТРОВГРАД ТРОПАТ ХОРА В ТУРЦИЯ

контакти

Шест дни танцьори от Димитровград представяха в Турция традиционни народни хора и хореографии, с цялата палитра на българския фолклор. В Бурса се проведе „Празник на малината“, със 700-годишна история, от 11 до 16 юли. В него участие взеха състав „Гайтани“, при Общинско предприятие „Детски и младежки център“, и група за народни хора „Тракия“, при читалище „Христо Ботев 1902“ – Димитровград. Изявяваха още състави България, както и от Македония, Черна гора, Кипър, Турция, с общо над 200 танцьора.

Фестивалната програма включи всекидневни участия на открити сцени в различни квартали на Бурса, предхождани от дефилета на участниците. Те посетиха „Капалъчарши“, Крепостта на Бурса, Зелената джамия, гробницата на султан Осман I Гази и др.

Главният заместник-кмет на Бурса Шемсетин  Хаджиоглу връчи на димитровградчани плакет с лика на султана. Те, от своя страна, му подариха бъклица и статуетка с традиционни български носии. Дарове за нашите имаше и от изселници от България.

Хаджиолу разговаря с представители на българската група, за бъдещото сътрудничество между Община Димитровград и Бурса. Той сподели, че дълги години е живял в Джебел и знае много за нашата страна.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук