Шедьовърът на Чайковски „Лешникотрошачката“ – на хасковска сцена на 19 декември

Балетният шедьовър на П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“ е най-новото заглавие в афиша на Балета на Старозагорската опера. Приказната история на Е.Т.А. Хофман ще оживее отново в пълния си блясък на 19 декември от 14.00 часа /версия за деца/ и от 19 часа /пълна версия/ на сцената на читалище “Заря“ в Хасково. Постановката е част от празничната програма на община Хасково по повод Коледните и Новогодишни празници. Балетът е по авторската хореография и режисура на заслужилия артист на Руската федерация Константин Уралски. Асистент-хореограф Наталия Коробейникова.

Работата ми с трупата на Балета на Държавна опера-Стара Загора е много интересна, момичетата и момчетата са много активни и спектакълът ще е много ярък.  За мен  балетът „Лешникотрошачката“ е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мария, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител.“ – споделя хореографът на постановката Константин Уралски.

Декорите и костюмите са на италианския художник Салваторе Русо. В новата постановка участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера, която под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова, респектира със своите високи постижения и стремителен възход. Младите и безусловно талантливи артисти на балетната трупа на Старозагорската опера пресъздават вълшебната история, разгърната в съня на Мари в нощта преди Коледа. На героинята й предстои да победи Цар Плъх и да се отправи на пътешествие в приказни светове.

В ролята на Мари на 19 декември ще танцува изящната балерина Тцао Ю Чен. Лешникотрошачът – Принц е Каито Такахаши, Дроселмайер – Ивайло Янев, Фея Драже – Анелия Димитрова, Крал Мишка – Франческо Бориело, Принц Коклюш – Паскуале Казиела и др.

Традиция е балетът „Лешникотрошачката“ да се играе по Коледа, защото човешкото сърце винаги има нужда от красива приказка, която да връща вярата в Доброто – обратно в сърцето.

„Лешникотрошачката“ на Старозагорската опера е истинско коледно чудо и очакван подарък за малки и големи, който община Хасково подарява на всички жители и гости на града. Входът е свободен!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук