Чума по дребния добитък пламна в ямболско

Регистрирано е огнище на чума по дребните преживни животни в област Ямбол. Това е причината областният управител на Хасково Станислав Дечев да свика спешно днес Областната епизоотична комисия, съобщават от Областна администрация.

Това заболяване се регистрира за първи път в България, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ – Хасково д-р Георги Илиев.

Заразените животни са констатирани в село Воден, намиращо се в община Болярово, област Ямбол. Вероятно, заразата е влязла в България от Турция, се посочва в информацията. На територията на Хасковска област няма регистрирани болни животни, бе посочено на заседанието на комисията.

Чумата по дребните преживни животни е вирусно заболяване, което се предава по контактен път. В тази връзка от областният управител на Хасково Станислав Дечев издаде заповед, с която нарежда:

I.Незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се  набележат конкретни мерки за предпазване на проникването и разпространението на особено опасни болести по животните на съответната община и до 29.06.2018г. да уведомят писмено областния управител за изпълнение на набелязаните мерки.

II.В граничните общини на област Хасково, община Тополовград и община Свиленград се забранява:

1.Търговията, придвижването и транспорта на дребни преживни животни, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане.

2.Търговията, придвижването и транспорта на едри преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни преживни животни с изключение на:

а) тези предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или такива преминаващи транзит;

б) животни от държави членки на ЕС, преминаващи транзит;

в) транспортирането на едри преживни животни след получаване на разрешение от БАБХ.

3.Организиране на пазари и изложби на дребни преживни животни на територията на Област Хасково.

4.Директорът на ОДБХ – Хасково да информира кметовете на населените места, както и лицата, отглеждащи едри преживни животни за клиниката на Чума по дребните преживни животни  и спазването на мерките за биосигурност в обектите и задължението им при съмнение за заболяване и/или смъртност незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар.

5.Директорът на ОДБХ – Хасково да приведе в готовност наличната дезинфекционна техника.

6.Кметовете на населените места да оказват съдействие на ветеринарните органи при провеждане на мероприятията.

Контролът по изпълнението на заповедта се възлага на заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук