Чуйте българския глас на Финландия

Неповторимо съчетание на ритъм и традиция от харизматичната и многолика Анна Данчев

Анна Данчев е харизматична и многолика певица, родена в българо-финландско семейство в Хаапавеси, Финландия. Тя изгражда впечатляваща кариера в северната страна и цял свят, участвайки в проекти и банди от множество жанрове. Наскоро представи дебютния албум на международната си банда DANTCHEV:DOMAIN в България. Авторските композиции в него са дълбоко свързани с българския фолклор и необичайната му срещата с други музикални култури.

Анна Данчев

С албума Say It музикантката, известна като „българският глас във Финландия“, символизира лични преживявания и емоции от двете държави в една кинематографична история, от раждането до смъртта и всичко между тях. Продължително пътуване на човек, съчетаващ две култури с възходите и паденията на живота.

Албумът получава добри отзиви както във Финландия, така и в международен план. След премиерата си през май, се изкачва до № 19 в изданието на World Music Charts Europe, от юни 2020 г. и влиза в десетката на седмичните световни музикални класации на Roots Report Music, в продължение на няколко последователни седмици. Излъчен е и в радиопрограми по целия свят. Say it е записан и миксиран от Мико Райта, добре познат финландски звукорежисьор на международните сцени за джаз и филмова музика. Мастериран е от номинирания за Грами Сванте Форсбек от Chartmakers…

Техники на българското пеене са с мен, когато пея и в други стилове

Известна съм като българския глас на Финландия с начина, по който пея. Усвоих българската певческа традиция у дома и от българските майстори. Някои вокални техники на българското пеене са с мен, дори когато пея в други стилове и точно това съставлява моят собствен стил, казва Анна.

Баща й е джаз музикантът и преподавател Христо Данчев, който се премества в северната държава през 60-те години на ХХ век. Определя го като най-важния за нея човек, наред с други българи, с които поддържа контакти във Финландия.

Българската баба на Анна обожавала да пее, а прабаба й е била оплаквачка от Етрополе. Анна израства с музиката на двете страни и я превръща в неповторимо съчетание на ритъм и традиция.

Анна Данчев е завършила музикология и две магистратури, втората от тях по финландско-датската програма GLOMAS в Академия „Сибелиус” в Хелзинки. Учи български песни и традиции от баща си и баба си. Посещавала е частни уроци при Янка Рупкина и Вичка Николова. Пяла е джаз, блус и соул музика в няколко групи във Финландия. Изявявала се е и на оперната сцена. Няма жанрови или технически ограничения – просто обича музиката. На 4-годишна възраст започва да свири на цигулка, а на 6 се прехвърля към пиано. Днес владее и двуреден акордеон, ирландски барабан (бодран), тъпан. Преподава българско пеене в частни музикални училища във Финландия.

Популярните стилове са еднакви. Разлики има във фолклора, най-вече – в ритмите и инструментите. Във финландската традиция музиката е в 2/4 или в 3/4 такта. Тези, които са се докоснали до българската фолклорна музика, са очаровани от нея. По-голямата част от финландците обаче не слушат българска, финландска или друга народна музика. Предпочитат поп хитовете на местни и международни артисти, като навсякъде. Иначе, в културен план не намирам голяма разлика. Чувствам двете страни като родни, а България ми е любима. Когато дойда, идвам, най-вече, за да видя българските си роднини, споделя Данчев.

Освен певица и музикантка, Анна е и запален планинар, и водач в Пирин. Тя композира усещането на красивите български върхове в 10 парчета на английски и български език, уникално съчетание от етно, джаз, блус и прогресив рок.

Няколко години работих като планински водач в Пирин. Много обичам българските планини, които са моето духовно място, даващо ми сила. Те са вдъхновението за моята музика, а също и метафора на живота – с всичките му изкачвания и спускания. Ефектът се засилва и от това, че корените ми са от района на Стара планина. Във Финландия, за съжаление, нямаме планини, но пък, правя дълги разходки в горите. Сред хобитата ми са да готвя и да играя настолни игри с децата ми. Когато мога, посещавам театри, концерти и изложби. Обожавам и да пътешествам, казва харизматичната изпълнителка.

Във Финландия обществото подкрепя всеки човек

Финландците, като цяло, са толерантни и отворени към други страни и култури. Разбира се, при отделните хора това чувстро варира, като във всяка държава, споделя от личния си опит, като дете на имигрант, финландката, с български корени.

Толерантността, може би, е в основата, че Финландия е сред държавите в света, където хората се чувстват най-щастливи. Отнеха години за създаване на демократична държава, където хората са равни и имат равни възможности. Те създадоха общество, което дава подкрепа и работи за всеки един човек, подчертава Анна Данчев.

През 2019 г. тя създава групата си DANTCHEV:DOMAIN, състояща се от утвърдени финландски музиканти от световната музикална сцена. В състава й се включват: Ерно Хаукала (Финландия) – тромбон и соусафон; Кенет Оджуткангас (Финландия/САЩ) – китара и туба; Анти-Пека Рисанен (Финландия) – барабани; Жоао Луис (Португалия) – вибрафон и перкусии; Анна Данчев (Финландия/България) – вокал и тъпан. Вижте дебютния й албум и чуйте българския глас от Финландия във видеото отдолу или на следния линк.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук