ЧУДО ЩЕ Е, АКО ИМА УЗРЕЛИ ЧЕРЕШИ ЗА ПРАЗНИКА НА ЧЕРЕШАТА В КРЕПОСТ

Чудо ще е, ако има узрели череши за празника на черешата в Крепост, коментира секретарят на читалище „Селска пробуда“ Димитрия Русева.

На 20 май, от 15:00 часа, в димитровградското село ще се проведе 16-то издание на Национален фолклорен празник. Той е посветен на Светите равноапостоли Константин и Елена, храмов празник на Крепост. На тази дата от 5 години се провежда и празник на черешата. По данни на земеделски производители, обаче, все още череши няма. Причина са лошите през годината метеорологични условия.

Надяваме се на топло време, за да могат да узреят. За следващата година сме решили да изместим празника през юни. Тогава настава масовото бране на череши и става истинското изложение, каза Русева.

Фестивалът идната сряда ще има конкурсен характер. Жури ще оценява изпълнителите в няколко категории – групи за народни предания, легенди, обичаи, певчески, танцови, ансамблови, както и индивидуални изпълнители. До момента заявка за участие са направили 15 колектива.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук