Чудотворна икона на Пресвета Богородица посрещат в Харманли

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница, която идва от град Ананиев, Украйна, ще бъде посрещната в Харманли на 10 октомври /сряда/. Това ще стане в 16:00 часа на площад „Възраждане“ пред Община Харманли, съобщават оттам. На събитието ще присъства Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Предвидено е Литийно шествие, което ще мине по ул. „Никола Петков“, ул. “Алеко Константинов“ и ще стигне до храм „Свети Иван Рилски“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. В църквата ще бъде отслужено вечерно богослужение. Храмът ще бъде отворен до 24:00 часа.

На 11 октомври от 8.00 до 9.00 часа ще се проведе Утринно богослужение, а от 9.00 до 11.00 часа ще бъде отслужена Света Божествена Литургия.

Иконата ще остане за поклонение в храм „Свети Иван Рилски“ до 11 октомври, когато в 15.45 часа кортежът ще отпътува от църквата за Свиленградска духовна околия.

Иконата е изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира „Св. Вмчк Пантелеймон“. Осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница. През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Украйна.

В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата, посочват организаторите.

Снимка: Русенска митрополияПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук