Читатели и свои посланици награди Градска библиотека „Пеньо Пенев“

2023 година бе сред най-успешните за нас, отчете директорът Валентина Терзиева

контакти

Изминалата 2023 година, когато чествахме 70-годишнината на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, бе сред най-успешните за нас. Това коментира директорът на институцията Валентина Терзиева при отличаването на читатели на годината и посланици на библиотеката.

Статистическите показатели вървят нагоре. Повече са регистрираните читатели, повече са посещенията, повече е заетата литература…, подчерта Терзиева и благодари на екипа си за добрата работа.

Наградите „Читател на годината” и „Посланик на библиотеката“ за 2023 г. връчи секретарят на Община Димитровград Венета Колева. Началото бе с най-малките читатели – в Детския отдел, където през изминалата година новорегистрираните читатели са се увеличили със 123.

За първа година наградите в Детския отдел бяха връчени в четири категории, тъй като трудно могат да се сравняват отделните възрастови групи. В първа категория – за деца до 1 клас, които не могат да четат самостоятелно, с най-много заети книги – 124, е Изабел Димитрова. Във втора категория – ученици от 1 и 2 клас, с най-много заети книги – 192, е Дария Христонова. В трета категория – ученици от 3 и 4 клас, със 170 заети книги първенец е Златомир Желязов. В четвърта категория – ученици от 5 и 6 клас, с най-много заети книги е Микаела Влашева.

В заемната за възрастни също има повишаване на новорегистрираните читатели. С 40 те са повече спрямо преходния период. С най-много заети книги – 207, е Живка Стоилова.

За посланици на библиотеката, за съпричастност и популяризиране на дейността й, бяха отличени Жулиета Ангелова – начален учител в СУ „Любен Каравело“, Нели Станева – начален учител в СУ „Любен Каравелов“, Мариела Николова – преподавател в ОУ „Пенчо Славейков“ и писателят Марин Трошанов. През миналата година Трошанов беше на два пъти гост на библиотеката и той стана първи посланик на библиотеката, който не е димитровградчанин.

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ подготвя инициативите за 2024 година. Книжно предизвикателство ще е сред първите прояви, подробностите за което ще бъдат съобщени скоро.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук