ЧИТАЛИЩЕ СМЕНИ ПЛАТЕН СОФТУЕР С БЕЗПЛАТЕН. ЗОВЕ И ДРУГИТЕ

Настоятелството на читалище „Васил Левски- 2003“ -Димитровград успешно завърши дългата процедура по миграция към свободно програмно осигуряване. Решението на читалищните членове да се откажат от твърде скъпите продукти на Microsoft – Windows и Microsoft Office е взето преди седмица. След подготвителна процедура и кратко обучение на читалищните членове, в библиотеката и всички форми, които ползват компютри с продуктите на Microsoft, плавно преминаха към свободната дистрибуция Slacko Puppy Linux, информират от институцията.

Slacko Puppy Linux е напълно готовa за използване Linux дистрибуция с графична среда, изцяло базирана на свободен код. В дистрибуцията е включен пакета LibreOffice, който може да работи с открития формат Open Document Format (ODF). Именно този формат вече е стандарт за всички административни офиси в света.

Екипът читалищни членове, натоварени с поддръжката на компютрите и компютърната мрежа на читалище  „Васил Левски“, са категорични, че благодарение на тази крачка настоятелството ще спести хиляди левове за лицензиран софтуер. Според тях, заплащане за ползване на лицензиран софтуер в културна институция, при възможност за безплатен, е излишно и безсмислено разхищение на държавни средства.

Разполагаме с безплатни, доказани с годините операционни системи и софтуер със свободен код, разработени в пъти по-добре и много по-защитени от продуктите на монополиста Mcrosoft. Защо трябва да даваме луди пари за лицензи, при положение, че безплатният Linux покрива всичките ни потребности, нужди и изисквания, питат системните администратори на читалището. Нашият съвет към всички колеги, работещи в културни институции, е да преминат изцяло към легално и безплатно програмно осигуряване по най-бързия начин, зоват те.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук