ЧИТАЛИЩА СКОЧИХА СРЕЩУ НЕПРАВДИ, ДИЯН ГЕОРГИЕВ – ГОВОРИТЕЛ

Срещу неправди скочиха читалища днес преди сесията в Димитровград. Техен говорител, както сам се определи, беше общинският съветник Диян Георгиев. Той посочи декларация и обръщение от страна на читалища, внесени в ОбС и Общината. Присъстваха представители на 7 народни културни институции от Скобелево, Длъгнево, Долно Белево и др.

Напористо, във времето за въпроси към кмета, Янка Христозова – секретар на читалище „Искрица“ – Скобелево, обясни, че кметове на кметства и наместници се месят в работата. Тя заяви, че такова нещо става при тях, има го и в други села, по информация на колеги. Опитвали са се също така да се месят в самодейността и да определят проявите. От кмета на Димитровград присъстващите поискаха намеса „да озапти щенията на някои кметове и кметски наместници“. В Скобелево, например, има законно избран кмет. Аз не мога да извършвам вмешателство в неговата работа. Догодина има местни избори. Тогава може да го смените, ако не ви харесва, отвърна Иво Димов.

Другият подхванат от самодейците въпрос бе свързан с неизплащането на държавните читалищни субсидии. Иво Димов обясни, че тече дело в Хасковския административен съд заради жалба на читалище „Звездица“, които оспорват процедурата за изплащане на субсидиите. Това е и причината те да бъдат стопирани. Въпреки това, общината отделя по 500 лева на месец, които да поддържат дейността. След като жалбата е пречка, на какво основание се дават тези 500 лв.?, питат представителите на неправителствените организации. Според тях, отделянето на тези средства не почива на никакви законови разпоредби. Молбата им е за съдействие при получаване на субсидиите.

Следващият остро поставен въпрос бе свързан със създаването на нови читалища в населените места. Секретарят на длъгневското читалище „Отец Паисий Хилендарски“ възропта, че в селото дейност развива второ читалище – „Пролет“, за което писахме преди месец. Как може при 130 жители да става това нещо? Повечето от членовете му са от Димитровград, възмутено каза тя. Колегите и подхвърлиха тезата, че по този начин се търси политическо влияние. Щом законът го позволява, не виждам какъв е проблемът. Аз лично не одобрявам в едно населено място да има две читалища, бе коментара на кмета Иво Димов.

Читалищата са се превърнали в семейни институции. С моята съпруга от две години сме подали заявление да станем членове на читалище „Пано Ангелов“ в Брод. До този момент нямаме никакво известие. Ще почакам още малко и ако не получа утвърдителен отговор, ще основа ново читалище в моето село, твърдо заяви общинският съветник Данчо Данев.

office2Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук