Читалища в Димитровград с подкрепа на кампанията за донорството „Да! За живот“

Проявяващите интерес да заповядат на среща-разговор, на която ще могат да попълнят донорски карти

Три читалища от община Димитровград – „Христо Ботев 1871“ – село Ябълково, „Васил Левски 1929“ –  село Сталево и „Пробуда 1896“ – село Горски извор, подкрепят националната кампания „Да! За живот!“ на Министерство на здравеопазването за подкрепа на донорството и трансплантацията.

На 23 ноември от 14:00 часа в салона на читалището в Ябълково те организират среща-разговор с единствения трансплантиран в България на сърце и бъбрек Георги Пеев и неговата майка, която се явява и донор на Георги. Информацията съобщават от Община Димитровград, в Деня на християнското семейство, който е и повод за предстоящата среща идната събота.

По време на провеждането й, всички, които проявяват интерес към темата за донорството, ще могат да попълнят и донорски карти.

Както писахме, кампанията стартира на 5 ноември и продължава до 5 декември, като целта е да се повиши осведомеността на обществото за същността и значението на органното донорство. В рамките на инициативата са отпечатани 50 000 броя донорски карти, но такива могат да се разпечатат и от сайта на кампанията zajivot.bg. Те нямат юридическа стойност, но изразяват волята на човека.

Над 1150 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население, което е една от основните доводи да има такива кампании.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук