ЧИТАЛИЩАТА ОТ ДОБРИЧ И КАСНАКОВО ЗАЕДНО НА ТРИФОН ЗАРЕЗАН

Трифон Зарезан
контакти

На Трифон Зарезан по нов стил зарязване на лозята ще направят заедно читалищата от Каснаково и Добрич – „Искра“ и „Нов път“. Традиционният ритуал ще се осъществи в лозовия масив „Хаджиюрт“ в землището на Каснаково. На 14 февруари основна роля в него ще вземат самодейците, съобщават организаторите.

Те канят на празника на лозаря и винаря. Обещават червено вино и много весело настроение. Зарязването започва от 11 часа. Освен самодейците от двете читалища, гости ще има от общината и кметство Каснаково.

Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон. Радостният момент поставя началото на усилната полска работа.

Някои празнуват Трифон Зарезан на 1-ви февруари, други – на 14-ти. В Черногорово например го отбелязват в началото на месеца.

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите му били дълбоко вярващи християни и отрано го въвели във вярата и службата на бога. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук