Чистят нерегламентираните сметища, после налагат жесток контрол?

контакти

Да се изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на министъра на околната среда и водите Емил Димитров. След това намерението е да се заделят средства, да се изчистят и да се контролира, за да не се образуват отново.

„Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха.

Средствата трябва да бъдат заделени целево, а изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление, подчертава Борисов. По думите му, санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол…

В социалната мрежа редовно се подават сигнали за нерегламентирани сметища. В района на Димитровград, например, информация за такова се появи в началото на ноември миналата година, в парк „Марица“. Впоследствие и за друго, в покрайнините на града…, в които са изхвърляни автомобилни гуми и всякакви други отпадъци от бита. Наскоро, в Хасково, пък, бе констатирано сметище с хиляди обувки, а списъкът може да бъде продължен.

Контролът е важен, но рядко се чува някой да бъде заловен и още по-малко – санкциониран. Важно е също да се следи и за изхвърлянето на нерегламентирани отпадъци на регламентирани места. От друга страна, освен за санкции, трябва да се помисли и за условията, които се предлагат. Преди година и половина например, констатирахме, че дори да имаш желание да си изхвърлиш старите гуми регламентирано – няма къде. Също така, освен санкции, трябва да има и поощрения, когато спазваш правилата – тема, която е прашасала, не само в сферата на отпадъците.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук