Честит Шекер Байрам на мюсюлманите

контакти

Рамазан Байрам, познат още като Шекер, честват мюсюлманите. Празникът започва днес и продължава три дни. Предшестван е от свещения месец Рамазан, в който в продължение на 30 дни, вярващите постят. Стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не пият нищо /ифтар/.

В навечерието на Шекер Байрам се раздава милостиня /зекят ал-Фитр/. Децата и младежите поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. Традицията е да им се раздават пари или бонбони. На трапезата се редят всякакви сладки ястия, баклава – задължително, и кафе с много захар. Дните на Шекер са съпътствани с много веселия, от рано до късно.

Отбелязването на Рамазан Байрам датира от 624 г. Датите не са постоянни, а варират според новолунието. Тази година са на 4, 5 и 6 юни. Според писанията, по време на свещения месец  архангел Джебраил дава на пророка Мохамед свещените писания на Корана.

Весел и честит празник на всички мюсюлмани!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук