ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ТРУДОВИ ХОРА!

Честит празник, трудови хора! Денят на труда и на международната работническа солидарност отбелязваме на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света.

1 май е празник на всеки, който се труди. Трудът на човека е в основата на създаването на цивилизацията. Хората, с ума и ръцете, си създават блага, независимо в коя сфера, което е повод да го посрещнат с вдигнати глави. Има ли ги хората и труда, има и надежда за по-добро бъдеще, за мир, работа и солидарност.

Празникът е свързан  международното социалистическо движение през 19 век и работническите проекти за социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която участие вземат над 300 000 работници от цялата страна, с искане за въвеждане на 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго, полиция и охранители разпръсват протестиращите, мнозина са ранени, няколко човека – убити. Последва протест срещу насилието. Сред полицаите е хвърлена бомба, която убива шестима униформени и ранява други. Набързо са осъдени седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни. През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго, за права на пролетариата и световен мир.

Първи опит за честване на 1 май в България е от Топографското дружество, през 1890 г. У нас празникът е обявен за официален през 1939 г. Такъв е и сега.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук