Честит Гергьовден!

Честит Гергьовден! На 6 май именици са  Георги, Генчо, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо и много други. Всички около тях празнуват един от най-големите празници през годината и най-големия пролетен такъв. Чества се също така като Ден на храбростта и Българската армия, както и като Ден на овчаря. На 6 май Българската православна църква чества Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра.

С Гергьовден започва лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. Свети Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието, покровител на земеделците, овчарите и стадата.

По традиция, на днешния празник се правят общи събирания и трапези, на които присъстват обредни хлябове, агнешко месо, мляко, сирене и всякакви зелении, а около тях се извиват гергьовденски хора.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук