ЧЕСТВАТ В ЯБЪЛКОВО СЪВРЕМЕННИК НА БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ

Столетник
контакти

Роденият в Ябълково Колю Димитров Стоилов на 22 февруари в далечната 1913 г., отбеляза днес 100-годишен юбилей. Това го прави съвременник на Балканската война. Тя избухва малко преди да се роди той – месец октомври на 1912 г., продължава до май на следващата. На малко повече от годинка го заварва и Втората балканска – Междусъюзническата война.

Едва ли може в едно изречение да се опише житейският му път след тези събития. Защото столетникът е свидетел на всички добри и лоши моменти от историята на съвременна България.

За дълголетието дядо Колю сподели, че в основата стои трудолюбието и пазенето ценностите от народното творчество. Категоричен е, че ако днес има възможност, пак ще работи. Обичам ментата, ракия не пия, ям всичко, не пуша, обобщи в едно изречение той.

Тържество по повода подготвиха негови съселяни и родственици. Почерпиха се в ресторанта в Ябълково. Освен богата трапеза, имаше и голяма торта. Юбилярят получи много подаръци и поздравления. Кметът на общината Иво Димов също се включи с приветствие и дар икона.

Дядо Колю има двама сина, трима внука, шестима правнука и една пра-пра внучка. Ражда се в семейството на Димитър Стоилов Димитров и Кина Ангелова в Ябълково и е  петото поред дете. След него, през 1919 г. се ражда и най-малкият му брат Димо.

В община Димитровград, освен Колю Димитров Стоилов, има още един столетник. Това е баба Ангелина Христова Емилова. Тя навърши кръглата годишнина на 1 февруари 2012 г. Днес живее в кв. „Мариино” заедно със сина си, снахата и част от внуците. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук