Честваме Тодоровден и един от най-почитаните светци войни-конници

контакти

Тодоровден честваме в съботния ден от първата седмица на Великия пост – на 23 март тази година, когато Църквата отдава почит на св. великомъченик Теодор Тирон (което значи „млад войник“). Той е един от най-почитаните от българите светци войни-конници.

Според народната традиция, на този ден се устройват състезания с коне, т. нар. кушии. Отбелязва се с тържествено почитане на коня. Още рано сутринта стопаните сплитат опашките и гривите на животните, украсяват ги и ги отвеждат на водопой. Жените в това време приготвят обредни хлябове, варят жито, което се благославя в храма, после идва ред на кушията. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да приеме поздравления и честити.

На Тодорова събота, както още е известен празникът, именици са Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Тея, Тео и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук