ЧЕРЕШОВО ТОПЧЕ ГЪРМИ ЗА ДЕНЯ НА СЛАВЯНСКОТО ЕДИНСТВО В ЯБЪЛКОВО

контакти

Възстановка на Априлското въстание ще има в Ябълково на 13 юли . Ще я направят самодейци от читалище „Васил Петлешков“ – Брацигово. По тяхна команда отново ще гръмне знаменитото Черешово топче. Повод е XV-ти традиционен празник Ден на славянското единство. През тази година събитието е посветено на 135 години от Освобождението на България, съобщи секретарят на читалище „Христо Ботев“ – Ябълково, Славея Грозева. Празничната програма започва от 10 часа с полагане на венци и цветя пред паметната плоча на Васил Левски. С изпълнения ще се включат домакините, колегите им от други читалища и музикантите от Духовия оркестър. Вечерта на площада ще се оформи китка от хора.

Сред официалните гости се очакват Богдан Прошек, правнук на Иржи /Георги/ Прошек, Станислава Домбровска и Лилия Лулчева – правнучки на граф Станислав Домбровски, директорите на културните информационни центрове на Русия, Чехия, Полша и др.

Потомците на Иржи Прошек и граф Домбровски бяха в Ябълково и за откриването на паметна плоча в почит към дедите им, други полски и чешки инженери, местни родолюбци, създали Славянския дом и участвали в създадения от Васил Левски таен революционен комитет.

Вълнувам се, че присъствам на това хубаво събитие. Живях дълги години в Германия. От 2003-а се прибрах в България, доведох и семейството си тук. Много се радвам, че моите прадядовци най-сетне са почетени подобаващо, сподели след прерязването на лентата Богдан Прошек.

А на въпроса ще подпомогне ли възстановяването на Славянския дом, каквато идея се е зародила тук, отговори така:

Както знаете, аз съм наследник и на бирената фабрика  /“Прошек“, сега „Ариана“ – б. а./.  Там строим голям комплекс, от който аз ще получа известен дял. Това ще бъде догодина, когато, предполагам, ще имам финансовите възможности да направя това нещо. Така ще спазя семейната традиция. Навремето моят прадядо, когато му се раждат три дъщери, отива на Божи гроб да се моли за роди син. Връща се и му се ражда мъжка рожба. В знак на благодарност построява в София католическа църква. Желанието ми е и аз да продължа традицията, да направя нещо за този героичен край.

ОТ ИСТОРИЯТА

През есента на 1870 г. в тогавашното Алмали /дн. Ябълково/ пристигат Иржи Прошек, Антон Пелц, пан Банковски, пан Домбровски и др. Те идват в качеството си на инженери при строежа на Барон-Хиршовата железница. Намират подслон в построената специално за тях сграда, назована от Иржи Прошек Славянски дом. Името не е случайно, а символ на народите, чиито представители се събират под покрива му. В Дома се пеели бунтовни песни, изнасяли се лекции, четели се Ботеви стихове… Тук заседавали революционните комитети от Хасково, Чирпан, Стара Загора. Лично на няколко пъти тайните срещи посещавал Васил Левски.

На снимката – Богдан Прошек със семейството си пред плочата в памет на чешките, полски и български дейци от Славянския дом.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук