ЧАСОВНИК НА 5000 ГОДИНИ КРАЙ ХАСКОВО МЕРИ И СЕКУНДИТЕ

Часовник
Часовник на 5000 години
контакти

Уникален слънчев часовник на повече от 5000 години е бил открит в община Минерални бани, област Хасково. Находката открил екип на Мая Вапцарова по време на снимки на документален филм. Според астрономи, този часовник наистина е уникален, тъй като може да отчита не само часовете, а и минутите, секундите и дните. Така в себе си той съчетава и функциите на календар.

Такъв подобен е намиран досега само в Мексико. Той обаче имал пет стъпала, а този край Хасково – седем. Това прави откритието от световен мащаб. Специалисти дори допуснали, че находката може да е още по-стара – дори на 10 000 години.

Тръгнахме преди няколко години от Кюстендил, като изследваме Коридора между Слънцето и златото, и така стигнахме до Източните Родопи, разказва тв режисьорката. Обходили сме почти целия район на Крумовград, Джебел и Ивайловград. Златото обикновено го търсят там, където има черен камък, а в Минерални бани това са Орлови скали, Черната скала и мините. Възможно е часовникът да се окаже от епохата на прототраките, но това няма да го коментирам, обяснява Мая Вапцарова. Веднага щом се натъкнахме на улея и стълбичките позвъних на моите приятели астрономи. Първото нещо, което ме попитаха те, беше дали виждам някъде в улея отвор. Имаше такъв. Наложи се да прекараме пет часа на мястото, без да мърдаме, защото те ни посъветваха да пъхнем права пръчка в улея и да следим пътя на сянката на всеки час. Оказа се, че на всеки астрономически час тя попадаше на различно стъпало, което беше наистина уникално и си заслужаваше клеченето с часове на слънцето, разкава още Вапцарова. По-подробна информация може да видите на следния линк на сайта на община Минерални бани. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Това означава, че : Преди 5000 години на някого му е била известна международната система от мерни единици СИ. Ха сега да видим КОГА е определена единицата за измерване на време секунда, от там минута и час? Или трябва да приемем, че съществува машина на времето и някой се е пренесъл във времето преди 5000 години и е направил стъпалата на каменния часовник, или някой е неадекватен в реалните си разсъждения. В Първия случай нека „кинаджиите“ да заявят директно, че това е достоверно доказателство за съществуването на Машината. Във Втория случай май става въпрос за психическо и умствено отклонение. Между другото, цитираните астрономи наясно ли са с факта, че тропическата година е чувствително изменена за 5000 години и приказките им за точност са меко казани „глупости“?
    Иначе поздравления за неподвижното „клечене“ – интересно как „часовникът“ ще разбере, че юнаците са отишли да пият нещо и са се връщали на всеки кръгъл час за да отчитат дължината на сянката? Да са живи и здрави! П.С. Защо 10 000 години? Защо не направо 50 000 ??? Скромността на специалиста…

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук