Часовникът с час назад, рано в неделя

С час назад трябва да се преместят стрелките на часовника, в 4 часа сутринта на 29 октомври, неделя. Към зимно часово време, заедно с България, преминава ¼ от населението на земята. Смяната на времето на лятно и зимно се въвежда най-напред в Германия по време на Първата световна война. Целта е да се използва по-пълноценно светлата част на деня и да се пести електроенергия. У нас смяната се въвежда през 1979 година.

С местенето на стрелките, в случая, печелим час сън и повече свободно време в неделя. Смяната на времето обаче напоследък се явява предмет на спорове. Според някои изследвания,съществува връзка между смяната на часовото време и пътните инциденти. Продължило няколко години проучване на канадска застрахователна компания показало, че след преместването на стрелките с час назад катастрофите се увеличили с 16% в сравнение с последните две седмици от лятното часово време.

Дали е така и в страната ни, трудно може да се каже. У нас пътните инциденти са ежедневна реалност, с тежки щети и жертви. Числото е впечатляващо и дори в най-спокойните дни може да скочи рязко.

Все пак, според медийни информации, Еврокомисията е започнала изследване дали смяната на лятното и зимно часово време има вредни ефекти върху хората и икономиката. Проучването трябва да бъде огласено до края на годината.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук