Чакат смелчаци за спасяване на Богоявленския кръст от водите на Марица

контакти

Отново се чакат смелчаци, които да участват на 6 януари в традиционния за Йордановден ритуал по спасяване на кръста от водите на река Марица, край Димитровград.

Желаещи вече могат да се записват в църквата „Свети Димитър“. Към момента такива няма, но в предходните години стана традиция участието да бъде заявявано непосредствено преди празника или на място, в самия ден на Богоявление.

Община Димитровград и църковното настоятелство на храм „Свети Димитър“ отново ще се погрижат за подобаващото организиране на един от най-големите християнски празници.

Програмата на 6 януари започва в храма от 8.00 часа с празнична Утринна със Златоустова литургия. В 10.30 часа от там ще тръгне литийно шествие, което ще се отправи към брега на Марица. От 11.00 часа ще се състои ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните и хвърляне на Богоявленския кръст във водите на реката, за който смелчаците ще скочат.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук