Чакат смелчаги за вадене на Богоявленския кръст

Чакат смелчаги за ваденето на Богоявленския кръст от водите на река Марица в Димитровград на Йордановден.

Желаещите може да заявят участие в църквата „Свети Димитър“. Записването започна отпреди няколко дни, но до ранните часове на днешния ден още никой не е направил това. В следващите дни най-вероятно ще има, но практиката показва, че мнозина го правят в последния момент или непосредствено преди празничната проява.

По традиция, Йордановден започва с литургия в храма, продължава с литийно шествие до брега на Марица, където се извършва ритуал по освещавате на кръста, водата и миряните. След това разпятието се хвърля в реката, в която се хвърлят смелчаците, за да го хванат. За късметлията, който го спаси, са предвидени различни дарове и парична награда, за останалите – поощрителни награди.

Подробностите за предстоящия на 6 януари празник предстои да бъдат обявени след около седмица. За миналия, например, нямаше шествие, поради въведените здравни мерки. Не бяха раздавани и традиционните чай и вино.

Предварителната прогноза сочи, че времето на Богоявление в Димитровград ще бъде топло за сезона, около 8-9 градуса, с разкъсана облачност.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук