ЧАКАТ В РЕГИОНА ВАКСИНИ СРЕЩУ АНТРАКС. БАВЯТ СЕ

Ваксини срещу антракс трябва да бъдат предоставени от държавата на област Хасково. Те ще бъдат бити профилактично на животни от посочени в национална програма райони, съобщи д-р Владимир Хърсев от Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/.

От община Димитровград такова място е село Странско. Такива са още райони в Ивайловград, Тополовград, Свиленград… където през годините е имало огнища на антракс, уточни д-р Хърсев, който не се ангажира да коментира кога ваксините ще пристигнат.

Кризисен щаб свика Областната управа във Варна, във връзка с поредното починало от антракс на животно във варненското село Млада гвардия. Преди два дни от антракс почина 53-годишен мъж от селото, заразил се от умряла крава, след порязване.

Кризисен щаб се свиква, когато има писмо от министъра на земеделието и храните, информираха от Областна администрация Хасково. Към момента при нас няма ситуация, която да изисква вземането на екстремни мерки и даване на препоръки, съобщи д-р Снежана Иванова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Хасково. Тя каза още, че човек от област Хасково е бил заразен с антракс през далечната 1992 г. Тогава също ставало въпрос за починала от болестта крава. Той оздравял, тъй като лекарската помощ е била потърсена своевременно.

Симптомите за антракс се появяват до 7 дни. Те се изразяват в подуване на корема, диария и общо неразположение. Заболяването е напълно лечимо, при навременна лекарска помощ. Болестта протича тежко и с висока смъртност.

Ваксинацията срещу антракс не е направена дори и в тези райони на страната, където тя е задължителна, посочва пред БНР председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. Според него, това може да доведе до много тежки последици и случаят във варненско да не остане изолиран.

В места, където е имало огнища на антракс, ваксината е задължителна. Държавата обаче закъснява. Ако в момента този случай е изолиран, в близко бъдеще това може да се повтори, с много по-сериозни последици. Има приета профилактична програма, но не са осигурени чрез обществени поръчки, производството и доставката на тези имунологични препарати, за да започне ваксинацията, допълва председателят на ветеринарния съюз.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук