ЧАВГИ ЛЕТЯТ, КЛАДИ ГОРЯТ, ИДЕ СИРНИЦА

контакти

Чавги ще полетят, клади ще горят идната неделя, когато отбелязваме Сирни Заговезни. Празнични събития на 26 февруари ще има в различни населени места в община Димитровград. Най-рано, от 16:00 часа, те ще започнат в Бряст, където традиционно честват ден на чавгата. Следва, от 18:00 часа, паленето на мега клада в Добрич, превърнало се в традиция от години насам на Сирница. От същия час в Крепост ще започне празникът „Оратник“, с паленето на големи огньове.

В началото на празника, в Бряст ще тръгне факелно шествие, от читалището към двора на църквата, където ще се проведат обичаи, най-важният от които е хвърлянето на чавги. Те се правят от мекиш – храст, достигащ размерите на ниско дръвче, лесно за обработване. По това колко високо излети и къде стигне, се гадае за здраве. Най-голямата чавга се казва чавгар, наричана за цялото семейство. Има и още една чавга – картупъл – без връх, наричана обикновено за животните и земеделските култури. Празникът тази година в Бряст ще бъде съвместен със самодейци от съседното село Радиево.

Кладата в Добрич ще е много голяма и тази година. Миналата, например, бе над 7 метра, включвайки и пламъците – надхвърля 10 метра. Къде на шега, къде наистина, в димитровградското село твърдят, че няма друга такава в България. Мащабната конструкция се изгражда от дърва, дъски, борови клонки, слама…, наливат се машинно масло и нафта, за по-буйно горене.

Не по-малко атрактивно ще бъде в близкото село Крепост тази неделя. Обичаят повелява в центъра на населеното място да се палят големи огньове, около които се играе и скача.  Вярва се, че докъдето стига светлината, дотам през лятото няма да пада градушка. Правят се също т. нар. „оратници“, които се запалват и се въртят във въздуха.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук