Цял час държат под ключ три секционни комисии в нощта на изборите

Председателят на едната Паско Запрянов питал, но не получил отговор от кого е разпореждането. Ще подава жалба

27 човека от 3 секционни избирателни комисии (СИК) в Димитровград са били заключени от полицията в детска градина, в нощта на изборите, информира председателят на едната – Паско Запрянов. В сградата на ДГ „Радост“, на ул. „Христо Смирненски“, са се помещавали СИК-ове с номера 27, 28 и 29. След приключване на работа, обаче, не им било позволено да се качат на осигурения общински транспорт, въпреки че били готови с всички изборни материали. Накарали ги да чакат специалния транспорт за машините, въпреки че те вече били предадени с протокол на техник от „Сиела Норма“, от когото са ги и приели. Това разказа председателят на 28-ма секция Паско Запрянов, определяйки ситуацията като своеволие, тъй като полицаите нито посочили нормативен акт, нито казали от кого е нареждането, нито, по думите му, са се представили.

Около 21:30 часа бях готов с материалите от изборите и извиках общинския транспорт. Даже предадох машината на техника. Подписахме и протокол. След това тя не е мой ангажимент или на някой от комисията, кога ще я товарят, къде ще я карат… Имаше четирима полицаи. Казват, нямате право да излизате, докато и бусът, с който се транспортират машините, не дойде. Врътнаха ключа на детската градина, в която останаха всички членове на трите комисии. Пърхахме наляво и надясно из коридора в градината с кутиите и изборните книжа цял час, докато дойде въпросният бус да вземе машините, споделя Запрянов.

Запрянов пред ДГ „Радост“, където са се помещавали трите секционни комисии

Предложено било единият полицай да съпроводи комисията до зала „Гроссето“, оттам да се тръгне към Районната избирателна комисия (РИК), а другите да си чакат, но не било прието. Униформените обяснили, че така не може, че трябва и двата буса да тръгнат едновременно. Цял час се наложило да чака и шофьорът, ангажиран да вози членовете. Междувременно, Запрянов и други се обадили на спешния телефон 112 за съдействие, но се оказало безсмислено, тъй като от там върнали сигнал в местното районно управление.

В Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК няма такова чудо. Държаха ни вътре без никакво основание, докато не качим машините, към които вече нямаме никакво отношение. Попитах полиците по коя точка от нормативната база предприемат тези действия, кой им е разпоредил такива действия. Нищо не отговориха, и имената си не съобщиха. Казаха, че съм бил агресивен, но се чудя къде видяха агресия. Това си беше полицейщина… Така или иначе, накараха ни да чакаме, което доведе до закъснение. Да не говорим, че бусът, с който се придвижвахме, пътува близо 50 минути до Хасково, разказва разочарованият Запрянов.

Той няма информация дали и в други секционни комисии е имало подобни проблеми. Категоричен е обаче, че ще подаде жалба до ЦИК, РИК и министъра на вътрешните работи.

Представяш ли си, ако стане нещо подобно с някоя секционна комисия в краен софийски квартал, колко ще чакат? Ще подам оплакване, за да не се повтори ситуацията на балотажа в неделя, подчерта председателят на 28-ма СИК в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук