Цяла България да се моли за децата с увреждания на 24 октомври, призова Църквата

Молебени на този ден ще се отслужват и в бъдеще

контакти

Определен е ден, в който цяла България да се помоли за децата с увреждания и техните семейства. Това става ясно от решение на Светия Синод на Българската православна църква, който е заседавал на 3 октомври в пълен състав, разгледал писмо с предложението на Милена Йоцова от София.

Решението на Синода е следното: Дава благословение да се отслужи молебен за болните деца с увреждания на 24 октомври, сряда – празник на иконата на Божията Майка – Св. Богородица Всех скорбящих радост, и определя същия ден за Ден на молитва за децата с увреждания. 24 октомври да се отбелязва и в бъдеще като ден на молитва и в Месецослова*, като в скоби се запише както следва: „Молебен за деца с увреждания”.

Същевременно, днес в София ще се състои пореден протест на родители на деца с увреждания. Твърденията им са, че няма напредък с реформите в социалната сфера, настояват за промени в Закона за хората с увреждания, в Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги.

*Месецослов – църковен или народен календар с посочени дни в памет на светци и годишния кръг от църковни празнициПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук