Църковното настоятелство в Димитровград иска да изгради православен център за просвета

Райново е единственото село в общината, без молитвен дом, но дарител вече е закупил преместваем параклис

Църковното настоятелство при църквата „Свети Димитър” в Димитровград има амбицията да изгради православен център за просвета. Това става ясно от докладна на кмета Иво Димов до Общинския съвет, за дарение на недвижим имот на храма. Същевременно, общинският съветник Митко Желязков предлага да бъде дарен имот на църковното настоятелство в село Райново, за издигането на параклис.

Архиерейският наместник и председател на църковното настоятелство при храм „Свети Димитър“ отец Георги Тодев е отправил молба до Община Димитровград за безвъзмездно предоставяне /дарение/ на имот, частна общинска собственост, с площ 1727 кв. м., отреден „за православен храм с парково пространство”. Според кадастралния му номер 21052.1015.2329, той се намира непосредствено до димитровградския храм, на ул. „Ангел Кънчев“.

Молбата от Църковното настоятелство при храм „Свети Димитър” е предоставянето на имота да бъде за всички нас, енориашите на града и децата ни, за изграждане на православен център за просвета и облагородяване на същия с парково пространство, посочва кметът Иво Димов.

За съжаление, село Райново е единственото населено място в Община Димитровград, което няма молитвен дом, където миряните да благодарят на Бог за изпитанията. Нека с общи усилия спомогнем за издигането на параклис на Източно-православната вяра, обръща се към колегите си в Общинския съвет Митко Желязков.

Предложението му е на Църковно настоятелство  „Св Николай Чудотворец” – село Райново да бъде дарен недвижим имот, частна общинска собственост, Урегулиран поземлен имот (УПИ) УПИ IX – 219, кв. 20 по плана на село Райново, за издигане на параклис.

За посочения имот има изготвен инвестиционен проект „Поставяем обект – параклис“. За радост на местната общност, Бог ни изпрати дарител, който вече е закупил преместваем православен параклис, модел 12G: кръстокуполен с куполовиден покрив, странични ниши, притвор и камбанария, казва Митко Желязков.

Решение за дарение на двата имота предстои да вземе Общинският съвет в Димитровград, идния четвъртък.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук