Църквата прославя Светите Баташки мъченици

контакти

Българската православна църква прославя Светите Баташки мъченици, отбелязвайки Събор в тяхно име на 17 май.

Мъчениците от Батак са български новомъченици, загинали мъченически за православната вяра по време на баташкото клане през пролетта на 1876 г.

Канонизирани са за светци, най-напред от Българската старостилна православна църква, на 17 май 2006 г. На заседание през март 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици.

Историята е запазила само някои от имената на башатшите мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов – жив опечен на клада. Запазени са имената и на някои от избитите – Иван, Илия и други. Паметта се почита официално на 17 май.

Според различни разкази, избитите приемат смъртта, за да не бъдат потурчени и да не загубят вярата и душите си. По време на клането в църквата „Света Неделя“ един от отците – новомъченик Петър, казва: Главата си я давам, вярата си не давам!…  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук