ЦЪРКВАТА ПОЧИТА СЛАВЯНСКИТЕ ПЪРВОУЧИТЕЛИ ДНЕС

контакти

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий. И, въпреки че в новата история този ден се отделя от светското честване едва през 1969 г., той бележи началото си през Възраждането.

Първите данни за празнуването на Св. Св. Кирил и Методий на 11 май се намират в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 г. в цариградския храм „Св. Стефан“ със службата за Св. Иван Рилски е почетен и празникът на Светите братя. От 1863 г. 11 май се утвърждава като църковен Ден на Св. Св. Кирил и Методий, а след Освобождението се установява традиция за всеучилищно честване на славянските първоучители.

През 1916 г., с въвеждането на Григорианския календар, празникът преминава в един ден, отбелязван от държава и църква – 24 май. Отделянето в двата календара става през 1969 година. Заради това и днес Св. Св. Кирил и Методий имат ден за светска и ден за православна почит. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук