Църквата почита свети Харалампий Чудотворец, господар на болестите

контакти

На 10 февруари православната църква празнува паметта на св. Харалампий Чудотворец. Той бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне, по времето на Септимий Север в 198 г., на 113 години.

Народът почита светеца като господар на всички болести и най-вече на чумата. Празникът в негова чест е известен и като „Чуминден“. Според народното вярване, чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато св. Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги. Името й никога не се споменава, нарича се добрата, леля, блага медана, с цел постоянното й омилостивяване.

Свети Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите, заради ролята си на лечител. На този ден с мед, осветен преди това в църквата, се мажат челата на децата и обредните хлябове, от него се запазва и като лек през годината.

На 10 февруари, освен свети Харалампий, църквата почита и света великомъченица Валентина. Празник имат всички, носещи такива имена, както и производните им.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук