Църквата почита Свети Четиридесет мъченици

Църквата отбелязва Деня на Свети Четиридесет мъченици на 9 март. Става дума за 40 римски войници от арменската кохорта в арменския град Севастия, които след жестоки мъчения, загиват за своята вяра в Христа през 320 г. Те се отличавали с неустрашимата си храброст в битките и ревностно изпълнение на своите задължения. Затова били обичани и уважавани от всички.

Стигнала до Севастия повеля да бъдат принуждавани християните да се покланят на езическите богове. Тогава Агриколай, войводата на града, повикал при себе си тия войници и им съобщил царската повеля. Те единодушно отказали да се поклонят на боговете…

Мъчениците отишли радостно на смърт, като пеели: „Душата ни се избави като птица от примка на ловци: примката се скъса и ние се избавихме. Нашата помощ е в името на Господа, Който сътвори небето и земята“.

Светата православна църква особено почита паметта на светите 40 севастийски мъченици. Българският цар Иван Асен ІІ построил в столицата си Търново храм в тяхна чест, по случай победата над епирския деспот Теодор Комнин при село Клокотница. Битката станала в деня на св. 40 мъченици – 9 март 1230 година. Победителят цар Иван Асен ІІ бил тържествено посрещнат от търновските граждани в село Мерданя. В чест на тая среща край селото е бил построен манастир „Свети четиридесет мъченици“, който и сега съществува.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук