Църквата в Гърция обяви свещена война на властта

Заради законопроект за смяна на пола

Гръцката църква обяви „свещена война“ на правителството и депутатите, след като парламентарните комисии одобриха законопроект за смяна на пола от 15-годишна възраст. Преди дни църковното настоятелство на Света гора отказа да приеме гръцкия премиер, който публично обяви, че е атеист.

Законопроектът за смяна на пола от 15-годишна възраст е в синхрон с европейското законодателство, коментират депутати от парламентарните партии, готови да подкрепят вота в парламента.

Църквата реши да защити „божествените закони“. Днес монасите от Атонската обител в официално писмо до парламента настояват да се проведе референдум и гърците да решат. В обръщението се посочва, че ако законът бъде приет, а това ще се случи до няколко дни, „предците ни ще се обърнат в гроба“.

Проведе се извънредно заседание на Светия синод на гръцката ортодоксална църква. Епископът на Атина и цяла Гърция Йерономос поиска незабавно да се оттегли проектозакона. Главата на гръцката църква дори в прав текст препоръча „правителството да се занимава с реалните проблеми на хората“.

В социалната мрежа гърците смятат, че от СИРИЗА са прекалили с „явния израз на атеизъм“.

Депутатите от партията „Независими гърци“, коалиционен партньор на правителството, също подкрепят църквата. Крайнодесните от „Златна зора“ обвиняват Алексис Ципрас в потъпкване традициите на нацията

Източник: БНРПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук