ЦЕНТЪР ЗА РАННА ИНТЕРВЕНЦИЯ ЗАТВАРЯ КРЪГА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ В ДИМИТРОВГРАД

контакти

Център за ранна интервенция бе открит днес в сградата на бившата болница „Марбас“. С него затваряме кръга на превенцията към най-малките, коментира кметът на Димитровград Иво Димов, подчертавайки, че Общината е давана за пример в сферата на социалните услуги.

В сградата има още три социални услуги: Дневен център за деца с увреждания, обслужващ потребители над 7 години; Дневен център за възрастни хора с увреждания; Кризисен център за жертви на домашно насилие, открит с подкрепата посолството на САЩ.

Centar-ranna-inter-1Преди откриването на Центъра за ранна интервенция, водосвет отслужи архиерейският наместник отец Георги. Социалната придобивка ще обслужва деца от 0 до 7 години. Има готовност за още една социална услуга в тази сграда. По-точно – увеличаване капацитета на Домашен социален патронаж. Има изготвен проект за 800 хил., лв., като се чака отваряне на Оперативна програма „Региони в растеж“, за да се кандидатства.

Центърът за ранна интервенция се финансира по проект „Да за децата на Димитровград“. Договорът за изпълнение по него бе сключен през 2011 г. Министерството на труда и социалната политика финансира изпълнението му, в размер на близо 900 хил. лв. Оттогава до сега по проекта са реализирани ремонти на ОДЗ 3 „Звездица“ в кв. „Мариино“ и ЦДГ 1 „Йорданка Чанкова“.

В Центъра за ранна интервенция ще работят психолог, рехабилитатор, логопед, педиатър, социален работник. В него родителите могат да получат професионална помощ за децата си. Не е задължително те да имат експертно решение. Дори при съмнение за психически или физически проблеми, могат да ни потърсят, коментира ръководителят на проекта Елена Тодорова.

Ban-ODПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук