Ценни, старинни и редки издания събира като дарения библиотеката в Димитровград

контакти

Кампания по набиране на дарения от ценни, старинни и редки издания провежда Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. Това бе обявено на изложението „От съкровищницата на библиотеката“, организирано снощи във фоайето на институцията, част от програмата за празника на Димитровград.

Събитието откри директорът на библиотеката Петко Каневски, а кратък доклад за изложените експонати направи дългогодишният главен библиотекар Филка Кузманова. Както писахме, най-старата от подбраните книги – „Ад“ на Данте Алигиери е на почти 140 години, издадена в София през далечната 1882-а. Ценен екземпляр на „Под игото“ на Иван Вазов се съхранява в димитровградската библиотека, издаден през 1890 г. Шестте тома на „Речникъ“ на Найден Геров, който се смята за един от най-значимите трудове в българския език, са издадени през 1895 г. в Пловдив…

Кампанията по събиране на ценни и редки издания не представлява някаква новост. Хората непрекъснато даряват. Целият ни фонд от такива издания е от дарения, подчерта Кузманова. Съхраняването на подобни книги в домашни условия е много трудно, защото на определена възраст започват да се разпадат. Необходимо е съхранението да бъде в подходящи помещения, със съответната влажност, бе подчертано на събитието.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук