Ценен дар от кмета Иво Димов за 160-годишнината на храма в Черногорово

Църквата „Свети Харалампий“ е най-старата в Хасковската духовна околия

контакти

Ценен дар подари кметът на Димитровград Иво Димов на църковното настоятелство при храм „Свети Харалампий“ в димитровградското село Черногорово, който днес чества храмовия си празник и 160 години от основаването си.

Празникът започна с тържествена литургия, отслужена от архиересйския наместник отец Георги Тодев.

Градоначалникът подари копие на оригиналния ферман, с който е дадено разрешение в Черногорово да бъде изграден православна църква.

Положихме доста усилия и труд, за да намерим фермана в държавния архив в Хасково. Тази реликва излиза на бял свят отново след повече от 160 години, сподели Иво Димов. Той подари още отпечатаната наскоро книга на свещеник Димитър Евтимов „Църкви и параклиси на хасковска духовна околия“.

След това отправи поздрави за здраве и хубав празник. Към благопожеланията се присъедини кметът на Черногорово Живко Янков. Той подчерта, ценният дар за даването на разрешение да се построи храм е част от историята на селото, жителите на което доказват през годините, че обединението около вярата е важно за успеха. Последваха и още поздрави, сред които на общинския съветник Калина Монева, която отправи пожелания от сесийната си група в Местния парламент и от името на нейния председател Стефан Димитров.

Църквата „Свети Харалампий“ е най-старата в Хасковската духовна околия, като православна обител.

Храмът е издигнат на мястото на старо килийно училище, когато преди повече от век и половина местните хора, за да получат разрешение за строеж на църква, прибягват до хитрост и пишат на султана, че в селото има много гърци, за да разреши издигането на православен храм. В селото по това време нямало дори един грък, но местните получават разрешението с ферман на султан Абдул Меджид I да издигнат своя църква. Строежът й започва през 1857 г. и е завършена през 1863 г. Преди години с дарения бе възстановена старата ограда на храма и съхранен автентичният й вид.

Традиционно на храмовия празник, в деня на Свети Харалампий – 10 февруари, местните хора оставят буркани с мед от предната вечер, за да бъде осветен с молитва и да стане лековит. Така бе и сега.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук