ЦЕНАТА НА ВОДАТА В ДИМИТРОВГРАД ЩЕ СЕ ПОВИШИ?

контакти

На проведеното днес септемврийско заседание Общинският съвет прие Декларация против прилагането на Националната стратегия за В и К сектора, против предложените промени в Закона за водите. Според закона, приет на първо четене от Народното събрание, се ограничава броят на В и К операторите от 51 на 28, колкото са и областните центрове.

Вносителят на докладната Тодор Ташев от сесийна група „Да за Димитровград” твърди, че промените ще доведат до повишаване цената на водата за димитровградчани.

Мотивите за законодателната инициатива са, че окрупняването на В и К услугите ще създаде  устойчиви държавни търговски дружества. Основната им цел е уеднаквяване на цената на услугите в една област, подобряване на услугата и рационално използване на ресурсите.

Тези мотиви според Ташев са неприложими за димитровградското дружество. Причина за това е, че местното В и К реализира печалби, а не загуби. От друга страна, качеството на услугата тук е по-добро от това на областното дружество. Не на последно място, в Хасково плащат с 1,04 лв. за куб. м повече от димитровградчани, което автоматически ще вдигне цената, поради уеднаквяването.

С общо 20 гласа „за” и 7 „въздържали се” общинските съветници приеха Декларацията. Разгледаха общо 35 докладни. Приеха актуализация на бюджета на общината.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук