Цветът на безкрайността на фокус в знаковия календар на Димитровград

Новият календар на Димитровград 2020/2021 бе представен днес в лятната читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Събитието по традиция се състои на 2 септември, когато Димитровград чества годишнина от основаването си. Проявата започна с музикален поздрав от Забавно духовия оркестър. В нея се включиха кметът на Димитровград Иво Димов, временният директор на Историческия музей Антоанета Станчева и уредникът на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ Емилия Стоева.

Знаковият календар, започнал своето летоброене от 2007 г., е 14-ти поред, под кураторството на художника Стефан Чурчулиев. Изданията му са стойностни и естетски направени. Ако предишните можем да опишем като красиви, сегашният е много красив, заяви Антоанета Станчева.

Този път на фокус в календара е синият цвят. Спряхме се на него, защото синьото е цветът на безкрайността, на небесната синева, на безкрайната морска шир. Това е цветът на Богородица, чрез която божественото начало се въплъщава в човешки образ. Благородството се свързва със синия цвят. Колкото по-наситено става синьото, толкова се задълбочава копнежът ни към чистото и свръхестественото. Добиването на синия пигмент в древността е било голямо предизвикателство… В днешно време синьото говори за самоувереност, самочувствие, ясна представа какво и как можем да постигнем, разказа Емилия Стоева.

Календарът на Димитровград доказа устойчивостта си във времето. Той е единствен в цяла България, издаван по този начин, като уникално произведение. В него има огромна доза мечти и самочувствие, сподели Иво Димов. Градоначалникът честити празника на Димитровград и пожела на всички да почувстват оптимизма и вярата, че заедно можем да вървим напред и да направим така, че все повече млади хора да избират Димитровград за свой дом.

Календарът е уникален с това, че началото в него започва с отброяването на месеците от септември до септември. В предишните, както и в новото издание продължава представянето на художници, трайно присъстващи във фонда на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, както и такива, свързали живота си с Димитровград. Корицата е на Георги Стойнев. Следващите картини са на Любен Янев, Тома Трифоновски, Енчо Пиронков, Стефан Чурчулиев, Владимир Пенев, Владимир Запрянов, Ради Радев, Благой Господинов, Надежда Стойнева, Стоян Цанев, Петко Чурчулиев, Христо Панев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук