ЦАРИ МАЛИ ГРАД ИЗПРЕВАРИ НЕОЛИТНИЯ ЧОВЕК В ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ

Цари Мали град край самоковското село Белчин изпревари Неолитния човек от Кар дере в конкурса „Чудесата на България”. До завчера т. нар. Крумчо, по името на село Крум, край което бе открит, водеше класацията, пред Златото на гетите край Исперих. Цари Мали град дори не попадаше в челото, но, очевидно мобилизация на вота в Самоков го е извела на първа позиция. В ранната неделна вечер историческият комплекс, включващ реставрирани крепост от IV – V век и църква от XVII-и на хълм край Белчин събира над 40,6% от гласовете, срещу около 39,4 за Крумчо и преднината расте. Златото на гетите, което в първия тур до последно съперничеше на Неолитния човек остава трето с  под 18,5 на сто подкрепа. Следват Термите на Деултум с едва около 0,5% от гласовете. След тях са Глухите камъни край любимецките села Малко градище и Дъбовец. От региона за Чудо на България се бори и Александровската гробница, която за момента е на 10-а позиция с вот 0,03%.

Припомняме, че в първия тур на конкурса, иницииран от вестник „Стандарт”, Димитровград надви Исперих с едва 96 гласа преднина за Неолитния човек. Решаващ се оказа моментът преди финала, когато Златото на гетския владетел поведе с 260 гласа, но мобилизация на вота изведе Крумчо начело.

Какво ще е подреждането сега, предстои да видим. Вторият етап приключва в края на месеца, след което на специална церемония ще бъдат обявени десетте исторически находки, с които българите се гордеят най-много.

Линк към страница на кампанията:  http://www.bgchudesa.com

Гостувате ли в Димитровград, изберете хотел СЛАВЯНИ: www.hotelslavjani.com

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук