Художници от Димитровград – в галерията, в Дом-музея – поетична вечер

контакти

Годишна изложба на художници от Димитровград представя Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ на 7 декември (четвъртък) от 17:30 часа в зала 1. От същия час, но на 5 декември (вторник) в Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще се проведе творческа поетична вечер.

На тазгодишната изложба в галерията е решено да бъде разширен кръгът на художниците и да бъдат поканени и автори, които живеят и творят в страната и в чужбина, но са родени и израснали в Димитровград.

Сред тях са имена като Благой Господинов, Владимир Запрянов, Павлина Копано, Ради Радев, Стефан Чурчулиев, Христо Панев, Янко Янков. Ще видим и добре познатите в града ни автори – Георги Стойнев, Ваня Илкова, Йордан Йорданов, Надежда Стойнева. Отново даваме път и на младите дарования, сред които са възпитаниците на НХА Стефан Кузев, Денилин Нейчев, Стефани Колева и студентката от Великотърновския университет Ирена Маргаритова. За някои от тях това е първо представяне пред димитровградска публика, информират организаторите.

Изложбата ще продължи до 15.01.2024 г. „Своя пътека“ е името й, заимствано от добре познатия стих на Пеньо Пенев – „…всеки своя пътека си има…“ 

Творческата вечер в Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще е с лауреатите на национални поетични конкурси през тази година Диляна Христова и Петко Каневски, информират организаторите.

Техни стихове ще чете Любомир Василев – актьор от димитровградския Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“. За музикално оформление с китара ще се погрижи Димитър Русев. Поетичната вечер се организира от Дом-музей „Пеньо Пенев“ и читалище „Култура-2002“ – Димитровград.

На водещата снимка: Изложбата на творци от Димитровград, през миналата година, когато галерия „ПеткоЧурчулиев“ ознаменува 60-годишнината си

Междувременно преди няколко вечери в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ пред гости и приятели новата си книга „Лакърдии“ представи писателят Леко Славов.

В книгата са събрани над 30 кратки истински истории, видени и преживени, разказани и преразказани от автора, с присъщ сарказъм и хумор. Хасковската поетеса Ели Видева представи литературните достойнства на изданието. Това е деветата авторска книга на Леко Славов, който по образование е филолог и историк, запален краевед, изследовател на родния си град Меричлери, като бъдещите му творчески планове са свързани с историята на селището.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук